İş Kanunu'na göre; ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretlerde mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-LGNufD-FbGOJkMQfcyBh7w2k73r-AcVIpzUXshp_CK7HFOqAua6QRlfAJl9R9dVUorlnyCc3q_ZIfW2tW14bnyf4Cp9oEg_iz-Nr_ldg9vBfVOiCxAVrdyO_8fEgQFYevYYWuhE0MIIL/s320/ucreti_odenmeyen_isci_kidem_tazminatina_hak_kazanir_h168.jpg)
Ücretini aylık olarak alan işçilerin, çalıştıkları ayı izleyen ayın 20'sine kadar ödenmemesi halinde işçinin iş görme borcunu yerine getirmeyebileceği ve gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faizin uygulanacağı belirtilmiştir.
Bu durumda işçilerin izleyebileceği iki yol
bulunmaktadır; birincisi, işi bırakmadan her gün mesai zamanlarında işyerine gelmek, ama çalışmamak. Ücreti ödenmeyen işçi, iş görme edimini yerine getirmekten kaçındığı takdirde, kendisine çalışmadığı süreler için ücret ödenmeyeceği gibi bu sürelerde sigorta ilişkisinden söz edilemeyeceğinden çalışılmayan sürelerde sigorta primi ödenmeyecektir. Yargıtay kararlarında işçinin iş görme borcunu yerine getirmekten kaçındığı bu sürenin ücretini işverenden talep etmesi mümkün olmadığı, zira işçinin çalışmaması kendi iradesi ile oluşmuştur. ( Resul Kurt )
Maaşları ödemeyen işveren, işçiye “sen neden çalışmıyorsun veya işi yavaşlatıyorsun” diyemez. İşçiler, toplu olarak işte çalışmıyor diye “işverene karşı ayaklandılar” diyemez. Bu durum işçilerin yasal hakkıdır. Maaşları ödemeyen işveren her zaman haksız olur.
Maaşı ödenmeyen işçi, ihtar çekmeden işten ayrıldığında işveren “2 gün üst üste işe gelmedi bu nedenle işten ayrıldı” diyemez. İşveren, maaş ödediğini ispatlamadığı takdirde işveren tamamen haksız konumuna düşmektedir. İşverence tutulan devamsızlık tutanakları tamamen geçersiz hale gelmektedir.
İşçi, işverene istifa dilekçesi yazmış olsa bile dava açtığında “ben maaşımı alamadım bu yüzden istifa yazdım” dediğince ihbar tazminatı hariç tüm haklarını işverenden alır. Maaş alamayan işçi, işi bıraktığında kıdem tazminatı, fazla mesai ücretlerini, yıllık izin ücretlerini, maaş ve sosyal hak alacaklarını, resmi ve dini tatil ücretlerini işverenden talep edebilir. Sadece ihbar tazminatını talep edememektedir.
http://www.ismagdurlari.org
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder